Amsterdam,
05
november
2002
|
00:00
Europe/Amsterdam

Aankondiging reorganisatie Hollandse Dagbladcombinatie B.V.

De directie van de Hollandse Dagbladcombinatie B.V. (HDC), een dochteronderneming van N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf, heeft een plan gepresenteerd voor een reorganisatie van haar uitgeverijen. Daaruit blijkt dat de HDC zo spoedig mogelijk zal stoppen met de uitgave van het Dagblad van Almere en het huis-aan-huisblad Goois Weekblad. Verder worden de twee uitgeverijen in Alkmaar en Haarlem, die dag- en weekbladen uitgeven in Noord- en Zuid-Holland, samengevoegd.

Met de reorganisatie wil de HDC ongeveer 180 arbeidsplaatsen besparen, waarvan de helft bij haar redacties, en haar rendement op een aanvaardbaar peil brengen. De HDC is met de vakbonden in gesprek over een sociaal plan. De reorganisatie is noodzakelijk omdat het rendement van de uitgeverijen de laatste jaren sterk is teruggelopen als gevolg van een stagnerende omzet bij stijgende (loon)kosten.

Dagblad van Almere, een editie van De Gooi- en Eemlander met een oplage van circa 3.400 exemplaren, wordt uit de markt genomen, omdat de uitgave al jarenlang verlies lijdt en uit onderzoek gebleken is dat er in Almere geen toekomst is voor een betaald regionaal dagblad. Ook het huis-aan-huisblad Goois Weekblad met een wekelijkse oplage van ruim 125.000 exemplaren is structureel verliesgevend. De HDC streeft ernaar op 1 januari 2003 de uitgave van de titels te beëindigen. 

Alle commerciële en ondersteunende diensten van de uitgeverijen in Haarlem en Alkmaar zullen zo spoedig mogelijk worden samengevoegd. Daarnaast kunnen arbeidsplaatsen worden bespaard door een nauwere samenwerking tussen de redacties van beide uitgeverijen. Tegelijk met het reorganisatieplan heeft de directie aangekondigd nieuwe activiteiten te willen gaan ontwikkelen in haar verzorgingsgebied, zowel op papier als digitaal, om haar marktaandeel te vergroten.

Bij de HDC werken ongeveer 1.200 mensen, van wie 1.000 bij de uitgeverijen en 200 bij de drukkerijen. Het bedrijf is uitgever van de dagbladen Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Dagblad van Almere en de huis-aan-huisbladen Noordhollands Weekblad, Goois Weekblad en 't Groene Weekblad. Daarnaast exploiteert de onderneming een aantal internetsites.