Amsterdam,
25
april
2014
|
09:36
Europe/Amsterdam

De Financiële Telegraaf (DFT) gaat naar de beurs

Nieuwe Oranje Index op Euronext gelanceerd

De Financiële Telegraaf (DFT) gaat naar de beurs. In samenwerking met Euronext is vandaag de AEX DFT Oranje Index gelanceerd, een mandje met zestien oer-Hollandse aandelen. De officiële start van de nieuwe index vond vanmorgen om 09.00 uur plaats, via een gongslag bij de opening van de beurshandel op het Damrak.

Met een ‘eigen’ index treedt DFT in de voetsporen van andere grote financiële nieuwsmedia zoals The Financial Times en The Wall Street Journal-eigenaar Dow Jones, die via de FTSE-index en de Dow Jones-index eerder al hun naam aan prominente aandelenindices verbonden. Ook de Nikkei-index in Tokio is afgeleid van de grote Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun.

,,De gedachte om een ‘eigen’ DFT-index met een sterk Nederlands karakter te introduceren leefde bij ons al langer en is begin dit jaar door beide partijen concreet opgepikt", aldus Ronald Veerman, chef van De Financiële Telegraaf. Het is prachtig dat dit we nu samen met Euronext de Oranje Index met oer-Hollandse ondernemingen - waar particuliere beleggers soms al decennialang in beleggen- vlak voor Koningsdag kunnen lanceren.”

De AEX DFT Oranje Index bevat een dwarsdoorsnede van ondernemingen van Nederlandse origine met een lange historie. De Oranje Index zal bij de start bestaan uit zestien Amsterdamse beursfondsen waarvan de holding of een belangrijk bedrijfsonderdeel het predikaat ‘Koninklijk’ bezit. Het betreft de fondsen Shell, Philips, Ahold, KPN, DSM, Vopak, Boskalis, Air France-KLM, Postnl, Bam, Imtech, Ten Cate, Wessanen. Reesink, Brill en Porceleyne Fles.

Met de Oranje Index wordt ingespeeld op de blijvende interesse bij particuliere beleggers voor bekende Nederlandse bedrijven. Deze groep investeerders kan nu naast de AEX als hoofdindex en andere internationaal toonaangevende indices, ook de prestaties van deze dwarsdoorsnede van de Amsterdamse beurs op de voet volgen.

Cees Vermaas, CEO van Euronext Amsterdam zei: “Vanaf aanstaand weekend kleurt Nederland weer oranje, en in dat licht lanceren we vandaag de AEX DFT Oranje Index samen met de Financiële Telegraaf. Nederland heeft een sterkte handelsgeest en een lange en rijke traditie van ondernemerschap. De Oranje index is een interessante aanvulling op de indices binnen de AEX-Index familie.”

Euronext en DFT zullen de AEX DFT Oranje Index de komende tijd samen beheren. Daarbij zal ook worden gekeken of het Nederlandse karakter van de index nog verder kan worden versterkt. Uiteindelijk doel is om – eventueel via mutaties en andere kleine aanpassingen - tot een samenstelling van 20 á 25 ondernemingen te komen.

Beleggers kunnen de ontwikkeling van de index voortaan tijdens handelsdagen live volgen via www.dft.nl en ook via de dagelijkse koersenpagina in De Financiële Telegraaf.

Vanaf aanstaand weekend kleurt Nederland weer oranje, en in dat licht lanceren we vandaag de AEX DFT Oranje Index samen met de Financiële Telegraaf. Nederland heeft een sterkte handelsgeest en een lange en rijke traditie van ondernemerschap. De Oranje index is een interessante aanvulling op de indices binnen de AEX-Index familie.
Cees Vermaas - CEO Euronext Amsterdam
De gedachte om een ‘eigen’ DFT-index met een sterk Nederlands karakter te introduceren leefde bij ons al langer en is begin dit jaar door beide partijen concreet opgepikt. Het is prachtig dat dit we nu samen met Euronext de Oranje Index met oer-Hollandse ondernemingen - waar particuliere beleggers soms al decennialang in beleggen- vlak voor Koningsdag kunnen lanceren.
Ronald Veerman - Chef van De Financiële Telegraaf.

Over DFT
De Financiële Telegraaf is dé autoriteit op het gebied van financieel nieuws en informatie. Iedere dag worden via De Telegraaf, DFT.nl en de mobiele en tablet apps vele decisionmakers, beleggers en financieel geïnteresseerden in Nederland bereikt. DFT.nl brengt altijd het laatste economische- en bedrijfsnieuws, alle ontwikkelingen op de beurs, realtime koersen, en tips en adviezen van goeroes en financiële instellingen. Met DFT bereikt u de influentials en beleggers die het economisch en financiële nieuws op de voet volgen en hiermee hun vermogen op een goede manier investeren.