Amsterdam,
17
januari
2000
|
00:00
Europe/Amsterdam

De Telegraaf in mobiele telecom en Internet-services

N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf is het nieuwe millennium begonnen met de oprichting van een onderneming die zich exclusief zal richten op de ontwikkeling en exploitatie van mobiele telecom en Internet-services. De nieuwe onderneming, Mobillion B.V., is een joint-venture van de Telegraaf-dochteronderneming Media Groep West B.V. (70%) en het management van Mobillion (30%).

Met Mobillion wil het Telegraaf-concern de volledige breedte van de zich in hoog tempo ontwikkelende elektronische media kunnen bestrijken. Mobillion verwacht dat naast Internet-toegang via de vaste telefoonlijn of kabeltelevisie-aansluiting, het Internet-verkeer via de GSM-telefoon of nieuwe generatie mobiele computers en organisers de komende jaren een grote vlucht zal nemen. Daarnaast ziet Mobillion een grote markt voor andersoortige communicatie- en infotainment services speciaal bedoeld voor het razendsnel in aantal groeiende mobiele telefoongebruikers.

Op dit moment exploiteert Mobillion reeds een aantal succesvolle mobiele GSM-diensten in samenwerking met partijen als omroeporganisatie SBS Broadcasting, Dagblad De Telegraaf en mobiele telecom-operators waaronder KPN Mobiel en Libertel. Het betreft diensten gebaseerd op interactieve voice response, SMS-berichtenverkeer en de nieuwe mobiele Internet-technologie WAP (wireless application protocol).

Als gevolg van fusies en overnames krijgt de mobiele telecom-markt een steeds internationaler karakter. Daarom zal Mobillion haar diensten behalve in Nederland ook gaan uitbreiden naar andere Europese landen. Binnenkort verwacht de onderneming haar eerste buitenlandse vestiging te openen in het Verenigd Koninkrijk.

Drs. Ad Swartjes, directeur N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf: "Binnen telefonie valt steeds vaker het woord Internet, terwijl de Internet-wereld steeds meer oog krijgt voor de mogelijkheden van de mobiele telefoon. In combinatie met onze eigen uitgaven en in samenwerking met strategische partners verwachten wij dat er binnen Mobillion heel mooie dingen tot stand kunnen komen."

Media Groep West B.V. is een gezamenlijke onderneming van N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf (90%) en UPC Nederland (10%).  Media Groep West B.V. houdt zich bezig met de productie en exploitatie van elektronische informatiediensten en maakt daarbij gebruik van media als televisie, teletext, Internet, telefoon en GSM.