Amsterdam,
05
juni
2008
|
11:50
Europe/Amsterdam

Nieuwe woningsite vandaag live!

De nieuwe woningsite Brixter gaat vandaag van start met een belangrijke innovatie. Brixter is de eerste site die het mogelijk maakt om gratis een betrouwbare indicatie van de marktwaarde van alle circa 3,7 miljoen koopwoningen in Nederland te bekijken: de Woningwaarde Indicatie.

Opzoeken van de waarden gaat eenvoudig door het intypen van een adres of inzoomen op Google Maps.
Met deze introductie reageert Brixter op vragen van consumenten. Ruim 80% van alle koopwoningbezitters vindt het belangrijk om te weten wat hun woning waard is. In eerste instantie om een woning te kopen of te verkopen. Maar ook eenvoudigweg omdat de waarde van de woning een populair gespreksonderwerp is. Slechts 1 op de 10 koopwoningbezitters blijkt echter de waarde van de eigen woning te kennen.¹
Het vrijgeven van de betrouwbare indicatie van deze marktwaarden zal bovendien zorgen voor meer transparantie op de woningmarkt. Hierdoor wordt de consument beter in staat gesteld om keuzes te maken over koop, beheer, verbouw en verkoop van een woning.
Business Unit Manager Huub van Mierlo brengt enthousiast verslag uit van de laatste gebruikerstests van de site: “De consument blijkt al tijden te wachten op dit verfrissende concept. Gratis de waarde van 3,7 miljoen koopwoningen op de kaart: dat wordt ervaren als een gebruikersvriendelijke service die helpt om beslissingen te nemen. Kan men overwaarde benutten? Is het een goed moment om het huis verkopen? Brixter helpt. Op basis van de eerste positieve signalen hebben we inmiddels een roadmap uitgewerkt. Stapsgewijs zullen we de komende tijd continu onze mooie ideeën en suggesties van gebruikers verwerken tot bruikbare functies op Brixter.”
NBWO: betrouwbare dataleverancier
De verschillende waarden van de woningen worden aangeleverd door NBWO, het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende Zaken. Brixter heeft gekozen voor deze gerenommeerde partij vanwege haar zeer betrouwbare waardebepalingen. De grote hypotheekverstrekkers laten zich om deze reden adviseren door NBWO. NBWO ontvangt de input voor de woningwaarden op Brixter van onder andere Kadaster en DataLand. 
De uitgangspunten van de Woningwaarde Indicatie zijn de WOZ-waardeklasse en de gemiddelde koopsominformatie uit de regio. Deze informatie wordt gelegd naast specifieke kenmerken van de woning. Met behulp van statistische methoden worden relaties gelegd en wordt de Woningwaarde Indicatie berekend.
Mijn Indicatie
De nieuwsgierige huiseigenaar kan de Woningwaarde Indicatie vervolgens verfijnen door een aantal specifieke details over de woning in te vullen als onderhoud en verbouwingen. Op basis hiervan maakt NBWO een nieuwe inschatting van de waarde van de woning: Mijn Indicatie. Deze indicatie en de details over de woning kan de bezoeker vervolgens eenvoudig bij de eigen woning op Brixter publiceren. Op deze manier kan de bezoeker dus zelf invloed uitoefenen op de nauwkeurigheid van zijn woningwaarde.
Complete woningsite
Naast de Woningwaarde Indicatie, Mijn Indicatie en het Woningwaarde Rapport, biedt Brixter alle voordelen van een complete woningsite. Op Brixter staat dagelijks zeer uitvoerig het meest actuele woningaanbod: kopen, huren, nieuwbouw, recreatie, buitenland en bouwgrond. Het is voor makelaars mogelijk om gratis woningaanbod te plaatsen.
De ambitie van Brixter
Brixter wordt geïntroduceerd als beta site omdat ze nog volop in ontwikkeling is. De dialoog met de consument staat centraal bij de keuze voor nieuwe functionaliteiten. Brixter streeft ernaar om als onafhankelijk platform de (aanstaand) huisbezitter te helpen bij het maken van keuzes die met koop, beheer, verbouw en verkoop van een woning te maken hebben. Om dit te bereiken maakt ze de markt van woningaanbod en woningwaarden transparant en voegt daar in de toekomst nog meer collectieve en professionele kennis over woningen, hun omgeving en de bijbehorende marktpartijen aan toe.
Brixter is onderdeel Telegraaf Media Nederland.