Amsterdam,
04
november
2010
|
12:26
Europe/Amsterdam

Onderzoek naar gebruik iPad

Gebruikers van de iPad gebruiken de iPad zeven dagen per week, vaak meer dan één uur per dag en op veel verschillende locaties. Men neemt het apparaat mee op vakantie, naar vrienden en naar het werk. De bezitter is overwegend mannelijk, maar opvallend is dat de iPad een echt gezinsding is. Dit en nog meer blijkt uit onderzoek van Bureau Consumentenonderzoek in opdracht van Telegraaf Media Nederland onder meer dan 5.000 gebruikers van de iPad.

Maar liefst 90% van de iPad-bezitters gebruikt het apparaat zeven dagen per week. Bijna de helft bekijkt er al iets op voor 9.00 uur ’s morgens. Het gebruik gedurende de dag ligt iets lager en tegen de avond stijgt het weer. Vanaf 20.00 uur wordt de iPad door ruim 80% gehanteerd. De helft gebruikt hem zowel privé als zakelijk.
Iedere iPad-bezitter gebruikt de iPad thuis.Daarnaast blijkt het een ideale gadget om mee te nemen buitenshuis. Veel iPad-bezitters gebruiken hem op vakantie (80%), op het werk (52%) of bij vrienden en familie (57%). Men neemt de iPad dus niet alleen mee, maar de iPad wordt ook daadwerkelijk veel buitenshuis gebruikt. Thuis zit iedereen ermee op de bank. Veel iPad bezitters nemen hem mee de tuin in (73%). De iPad neemt in die zin de rol van boeken, tijdschriften en kranten over: 73% neemt de iPad mee naar bed en een derde neemt hem zelfs mee naar de WC. Veel functionaliteiten die het apparaat te bieden heeft worden ook echt gebruikt. De top drie: op internet surfen, e-mail en nieuws applicaties.
Met het oog op de discussie of men bereid is te betalen voor content op de iPad kan dit onderzoek uitsluitsel geven. Maar liefst 90% van de gebruikers heeft al eens voor content betaald, waarbij 68% van alle ondervraagde iPad-gebruikers al meer dan vijf keer betaalde content heeft gedownload en 43% zelfs meer dan tien betaalde applicaties heeft.
Bij de vraag naar de beste applicaties die men kent, werden honderden verschillende applicaties genoemd van meest uiteenlopende aard. De applicaties van Nu.nl en De Telegraaf blijken veruit favoriet. Op de derde plaats prijkt Buienradar. Op nummer vier staat verrassend Angry Birds. Voor de meeste niet iPad-gebruikers volslagen onbekend, maar bij veel mensen met een iPad een grote hit. Een andere opmerkelijke uitkomst is dat Teletekst ook de iPad revolutie overleeft. Teletekst staat op de twaalfde plaats van beste applicaties.
Het profiel van de iPad-bezitter: 84% is man en 62% hoog opgeleid (HBO+). De iPad-bezitter is: tussen de 35 en 55 jaar (76%) en 15% is 55-plusser. Een mogelijke oorzaak is de aanschafprijs. Maar in tegenstelling tot de smartphone is de iPad geen individueel apparaat maar een echt gezinsding. Het wordt in de meeste huishoudens (71%) ook door de partner gebruikt en vaak ook door de kinderen (45%).
Gebruikers zijn razend enthousiast over de iPad. Als men in de gelegenheid wordt gesteld kritiek te leveren dan wordt een paar zaken regelmatig genoemd: het niet ondersteunen van de flash browsertoepassing en het ontbreken van een usb-aansluiting en camerafunctie.
Bureau Consumentenonderzoek deed onderzoek onder 5.064 iPad gebruikers. Telegraaf Media Nederland wil volgen hoe consumenten omgaan met nieuwe media en heeft daarom dit onderzoek geïnitieerd. "De verwachtingen rondom tablets zijn hooggespannen. Er worden dit moment bijvoorbeeld veel applicaties ontwikkeld, maar het is nog vaak experimenteel. Daarom is het zo ontzettend interessant om te onderzoeken hoe consumenten de iPad gebruiken. Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet", aldus Martijn Brinkhoff, Research Manager bij Telegraaf Media Nederland.