Amsterdam,
11
mei
2015
|
15:00
Europe/Amsterdam

Persfotograaf Jan Stappenbeld bundelt zijn beroemdste beelden in fotoboek

Publicatie ´Ooggetuige van een Tijdperk´

Fotojournalist en persfotograaf Jan Stappenbeld, die bijna een halve eeuw voor Dagblad De Telegraaf werkte, brengt een uniek fotoboek uit met daarin een verzameling van zijn meest spraakmakende en beroemde beelden. Het boek - ‘Ooggetuige van een Tijdperk’ - bevat ca. 200 pagina's en neemt de lezer, maar vooral ook de kijker, mee naar het woelige tijdperk waarin Jan Stappenbeld zijn werk deed.

In ‘Ooggetuige van een Tijdperk’ zijn we via de lens van Stappenbeld, meestal in zwart-wit, getuige van de rellen in Amsterdam, de revolutie die in Iran de sjah ten val bracht, de oorlogen in Belfast, Libië en Kosovo en een alles verwoestende aardbeving in Mexico. Tegelijkertijd voert de allround fotograaf zijn kijkers mee naar Olympische winter- en zomerspelen, langs de voetbalvelden waar Cruyff, Gullit en Van Basten glorieerden en ook naar het wereldje van de glitter en glamour.

Stappenbeld maakte in december 1975 de wereldberoemde beelden van de laatste minuten van een treinpassagier in de door Molukkers gekaapte trein bij Wijster. Met zijn fotoserie won Stappenbeld de World Press Photo-wedstrijd, maar hij werd er ook om bedreigd en verguisd. Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt noemde hem ‘een man zonder hart in z’n lijf.’

Jan Stappenbeld: fotojournalist, persfotograaf
Stappenbeld is in 1946 geboren in Zwolle. Hij was jaren geleden Neerlands jongste imitator en conferencier. Trad op in Avro's Weekendshow, deed aan cabaret en toneel. Hij belandde toevallig in de fotojournalistiek omdat hij als correspondent vaak zelfgemaakte foto’s meestuurde. Als 21-jarige kreeg hij vervolgens bij De Telegraaf de kans om als fotojournalist aan de slag te gaan, waarna hij 45 jaar als fotojournalist voor het dagblad werkte, waarvan 40 jaar in vaste dienst. Hij zwierf over de hele wereld en trof als fotograaf vele 'groten' der aarde, of het nou ging om een aardbeving, revolutie, oorlog of topsport. In 1975 was Jan Stappenbeld winnaar van de World Press Photo met de registratie van de executie tijdens de treinkaping in 1975, (Beilen-Drenthe). Stappenbeld woont tegenwoordig in Wijthmen en is gepensioneerd.

Boekpresentatie Ooggetuige van een Tijdperk
Het eerste exemplaar van Ooggetuige van een Tijdperk wordt op 12 mei 2015 door Jan Stappenbeld overhandigd aan mevrouw Hank Heijn. De boekpresentatie vindt plaats van 14.30 – 15.00 uur in het oude Telegraaf gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal 225 te Amsterdam.

Ooggetuige van een Tijdperk is o.a hier verkrijgbaar. Consumentenprijs (advies): € 14,95 (incl. BTW).

Boekpresentatie bijwonen
Het is mogelijk u aan te melden voor de boekpresentatie. Neem hiervoor contact op met het secretariaat van de redactie van De Telegraaf. T: 088 – 824 62 77
Tijdstip: 14.30- 15.00 uur
Locatie: Kas Bank, Nieuwezijds Voorburgwal 225, 1012 RL Amsterdam