Amsterdam,
21
april
2011
|
14:13
Europe/Amsterdam

Randstad aan kop bij inhaakwedstrijd

De inhaakadvertentie van Randstand is het best beoordeeld door consumenten. De advertentie scoort goed op alle fronten en wordt als leuk en origineel ervaren. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de inhaakwedstrijd die Telegraaf Media Nederland voor 2011 houdt onder alle inhakers. Expert en Dixons komen op de tweede en derde plaats.
In 2009 en 2010 heeft Telegraaf Media Nederland veel ervaring opgedaan met onderzoek naar inhakers. Daaruit is gebleken dat inhakers meer opvallen, beter worden herinnerd en effectiever zijn dan gewone advertentie. Telegraaf Media Nederland organiseert in 2011 een inhaakwedstrijd “De Wakkere Inhaker” en onderzoekt één jaar lang iedere inhaakadvertentie in De Telegraaf, Spits en het online netwerk. Aan het einde van 2011 wordt de best scorende inhaakadvertentie uitgeroepen tot De Wakkere Inhaker 2011.

Top 10 eerste kwartaal 2011
De inhakers worden periodiek onderzocht, steeds met een steekproef van circa 150 personen. Criteria waar de consument de uitingen op beoordeeld zijn: reclameherinnering, merkcommunicatie, waardering zoals leuk origineel, spraakmakend, sympathiek. Daarnaast wordt de logische link naar de gebeurtenis beoordeeld. Randstad heeft de hoogste score gehaald van alle inhakers in het eerste kwartaal 2011. Dit is de top 10:

  1. Randstad
  2. Expert
  3. Dixons
  4. Plus
  5. L'Oreal
  6. Kras
  7. Essent
  8. Vodafone
  9. Staatsloterij
  10. D-Reizen

Expert blinkt uit in actualiteit en als logische inhaker. Dixons doet het goed op alle criteria. Plus heeft een hoge score op originaliteit en is erg sympathiek. L’Oreal heeft het hoogste rapportcijfer. Kras heeft een hele logische en herkenbare inhaker geplaatst. Essent en Vodafone doen het goed op meerdere beoordelingspunten. De Staatsloterij tenslotte blinkt met name uit in communicatie van het merk. D-Reizen heeft in de ogen van de lezer een hele logische en wakkere inhaker gemaakt. Herman Bos, Marketing Director Telegraaf Media Nederland “Dagbladen en online zijn hét inhaakmedium: je kunt ten eerste relatief snel een uiting designen en plaatsen. Voor dagbladen geldt nog iets belangrijkers: je staat middenin een umfeld van nieuws dat het thema is van jouw inhaker. Inhakers worden daarom ook beter herinnerd en gewaardeerd. De Telegraaf neemt daarbij een bijzondere positie in, want het dagblad heeft als missie om het gesprek van de dag te bepalen, en dat is nou juist waar als merk op mee wilt liften, zodat je inhaker ook talk value krijgt. Dit geldt overigens ook voor inhakers online. De nummer 1 van de inhaakwedstrijd krijgt een plaatsing in De Telegraaf en/of in Sp!ts of een dag lang een fixed homepage takeover op Telegraaf.nl’.

Onderzoek naar de inhaakadvertenties is uitgevoerd door Bureau Consumenten Onderzoek in opdracht van Telegraaf Media Nederland.

Ter inspiratie voor inhaakmomenten is er de inhaakkalender 2011.