Amsterdam,
20
mei
2019
|
14:35
Europe/Amsterdam

Restyling regionale dagbladen TMG

De vormgeving van de regionale dagbladen van TMG is sinds zaterdag 18 mei vernieuwd. Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant ogen voor de lezer vertrouwd, maar zijn toch veranderd. De nieuwe opmaak is onder lezers getest.

Hugo Schneider, hoofdredacteur van de regionale dagbladen van TMG: “Het zijn geen schokkende wijzigingen, maar dat is ook de opzet van deze restyling. We willen graag dat de lezer zich bij de krant thuis blijft voelen. We hebben de lezer volop bij het nieuwe ontwerp betrokken. Op grond van die ervaringen honoreren we de wens van abonnees om foto’s zo min mogelijk over twee pagina’s te spreiden en laten we alinea’s ‘inspringen’ door een spatie voor de eerste regel te zetten.”

Uitgangspunt van de nieuwe opmaak van art director Peter van den Elshout is dat op elke pagina duidelijker wordt wat het belangrijkste nieuwsverhaal is. Van dát artikel is de eerste alinea vetgedrukt. Bij de ‘opening’ staat ook een portretje van de verslaggever.

Het meest opvallend is het verdwijnen van het bovenste deel van de nieuwspagina’s (het ‘balkon’). Voorheen stond daarin nieuws, een column of rubriek. Door dit ‘balkon’ had de redactie minder ruimte om het belangrijkste nieuws op de pagina goed te presenteren. Zonder ‘balkon’ als vast element ogen de redactiepagina’s een stuk ruimer. Dat komt ook doordat de berichtenkolommen zijn geschrapt. Hoofdredacteur Schneider: “Het korte nieuws is voortaan te vinden op de websites. De papieren krant richt zich op het belangrijkste nieuws en de achtergronden daarvan”.

Tenslotte sluit de vormgeving van de verschillende secties van de kranten beter op elkaar aan. Zo is de voorpagina van het regionale katern nu in dezelfde stijl opgemaakt als het sportkatern en de themakaternen ‘Groen’ (dinsdag), ‘Fit’ (woensdag), ‘Uit’ (donderdag), Slim (vrijdag) en ‘Plus’ (zaterdag).

Foto: links: nieuwe vormgeving, rechts: oude vormgeving