Amsterdam,
06
februari
2014
|
10:09
Europe/Amsterdam

Schaatsmerken sterke positie in Top 10 Oranjemerken

Als wordt gevraagd welke merken met Oranje worden verbonden noemen mensen nog steeds verreweg het meest de merken Heineken en ING. Ook sportbonden en media die verslag doen van sportevenementen en de oranjesporters, worden vaak genoemd. Opvallend is de sterke positie van de KNSB, Unox en KPN. Deze merken profiteren ervan dat schaatsen op dit moment erg leeft in Nederland en liften mee op deze populariteit. Dit blijkt uit het Oranje Onderzoek dat in opdracht van Telegraaf Media Groep is uitgevoerd.

Inhaken op Oranje is meeliften op een positief gevoelDit jaar starten veel campagnes rondom de Olympische Winterspelen en het WK voetbal. Merken die inhaken profiteren van het positieve sentiment rondom Oranje. 86% van de Nederlanders heeft zin in de Olympische Spelen en het WK, al geeft 53% aan dat dit pas echt gaat leven als het evenement begint. Gezelligheid, feesten en saamhorigheid zijn dan ook nauw verbonden met Oranje.

Schaatsbonden en –sponsoren hoog in top 10 Oranje merken
Heineken en ING worden, net als in het sportjaar 2012, het meest geassocieerd met Oranje. Opvallend is dat de top 10 verder voor een groot deel bestaat uit merken die verbonden zijn met schaatsen. De KNSB (sportbond schaatsen) wordt op dit moment, zo vlak voor Sotsji, zelfs meer verbonden met Oranje dan de KNVB (sportbond voetbal). KPN staat als hoofdsponsor van de KNSB (schaatsbond) op een 8e plaats. Unox (Unilever) is altijd aanwezig bij winter- en natuurijsactiviteiten en staat mede hierdoor in de top 10. De top 10 wordt gecomplementeerd met mediamerken en KLM.

Top 10 Merken die geassocieerd worden met Oranje

  1. Heineken
  2. ING
  3. KNSB
  4. NOS
  5. KNVB
  6. NOC*NSF
  7. De Telegraaf
  8. KPN
  9. Unox
  10. KLM Air France

Sportnieuws wordt nog steeds het meest gevolgd via traditionele media
Adverteren rondom sportwedstrijden zorgt voor extra aandacht. Maar liefst 41% van de Nederlanders geeft aan het sportnieuws intensiever te volgen tijdens sportevenementen. Vanzelfsprekend wordt het meest naar live-evenementen gekeken (69%). Maar ook het laatste sportnieuws (58%) wordt op de voet gevolgd. TV is het meest gebruikte medium om sport te volgen, gevolgd door de krant en internet. Ook via smartphone (31%) en tablet (36%) wordt het evenement gevolgd. Daarnaast spelen sociale media een rol in het verspreiden van sportnieuws, ook al is deze rol nog relatief klein. 8% geeft aan sportnieuws via Facebook te volgen, 12% overweegt dit te gaan doen. 6% volgt nu al sporters via Twitter, 9% overweegt dat dit jaar te doen. De Telegraaf staat in de top 10 van meest geassocieerde merken met Oranje mede dankzij Telesport als multimediaal topsport platform en de mediapartnerships met NOC*NSF, KNSB, KNVB en KNLTB.

Over Bureau Consumenten Onderzoek
Bureau Consumenten Onderzoek (BCO) is een marktonderzoekbureau en onderdeel van Telegraaf Media Groep.BCO is gespecialiseerd in media- en reclameonderzoek.