Amsterdam,
24
oktober
2005
|
10:53
Europe/Amsterdam

Telegraaf Media Groep tekent intentieverklaring met PKS Media voor een strategische investering in de nieuwe SBS Groep

Telegraaf Media Groep N.V. (TMG) heeft een intentieverklaring getekend met PKS Media S.à.r.l. (PKS Media), de nieuwe moedermaatschappij van de SBS groep, betreffende een strategische investering van TMG in PKS Media waarbij TMG haar minderheidsaandeel in SBS Broadcasting B.V. (SBS Nederland) zal verkopen en een cash investering in PKS Media zal doen.

PKS Media, een vennootschap van de investeringsfondsen geadviseerd door Permira (Permira) en de investeringsfondsen geadviseerd door Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. (KKR), heeft recentelijk alle activiteiten van SBS Broadcasting S.A. overgenomen. De naam van PKS Media zal binnenkort worden veranderd naar SBS Broadcasting S.à.r.l. (SBS), en zal samen met alle dochtermaatschappijen van SBS Broadcasting S.A. de nieuwe SBS groep vormen.

In Nederland maken de televisiestations SBS6, Net 5 en Veronica (zender en tijdschrift) onderdeel uit van SBS Broadcasting B.V. Deze activiteiten zijn in eigendom van SBS (63%), TMG (27%) en Veronica Holding B.V. (10%). Volgens de intentieverklaring zal TMG haar 27% aandelenbelang in SBS Nederland verkopen aan SBS. De opbrengst van dit 27% aandelenbelang vermeerderd met een éénmalige cash investering van circa €18 miljoen zal TMG gebruiken om een 20% aandelenbelang in SBS te verwerven.

Permira en KKR zullen na voltooiing van deze transactie de operationele controle over de nieuwe SBS groep behouden. TMG zal leden van de raad van commissarissen voordragen naar verhouding van haar aandelenbelang in PKS Media. Verder zal TMG bepaalde rechten hebben in het geval van een eventuele toekomstige verkoop van SBS of SBS Nederland.

De partijen streven ernaar om de transactie voor het einde van dit jaar af te ronden. TMG zal een boekwinst behalen op de voorgenomen transactie. Verantwoording van deze boekwinst zal na afronding van de transactie plaatsvinden.

Zoals eerder bekend gemaakt heeft TMG eerder dit jaar een belang van ongeveer 2,4% opgebouwd in SBS Broadcasting S.A., voor circa €29 miljoen (gemiddelde aankoopprijs van €38 per aandeel). TMG verwacht een liquidatiewaarde te ontvangen van circa €35 miljoen (bij verwachte liquidatieontvangsten voor de aandeelhouders in het voormalige SBS van circa €46 per aandeel).

Ad Swartjes - voorzitter raad van bestuur van TMG: '' Deze transactie geeft TMG de mogelijkheid om deel te nemen in de sterke internationale groei van SBS. We hebben groot vertrouwen in het huidige management van SBS dat ook na de acquisitie de onderneming zal blijven leiden. Deze strategische stap moet gezien worden in het kader van de voortgaande internationalisering van ons concern. TMG kan in Nederland in het mediumtype televisie niet substantieel groeien vanwege de huidige cross-ownership regels uit de Mediawet. Daar bovenop komt nog dat televisie-exploitatie steeds meer een internationaal karakter heeft gekregen. Samen met onze partners SBS, Permira en KKR zullen we binnen- en buitenlandse samenwerkingsmogelijkheden onderzoeken om het potentieel van deze strategische combinatie ten volle te benutten.''

Markus Tellenbach - voorzitter raad van bestuur van SBS: '' Ik ben verheugd dat onze goede en lange relatie met TMG zal worden voortgezet in de vorm van deze strategische participatie van TMG in de nieuwe SBS groep. TMG brengt SBS waardevolle media-ervaring en beide ondernemingen zullen profiteren van samenwerkingsmogelijkheden in Nederland en het buitenland. We zien er naar uit om samen met TMG, Permira en KKR de positie van SBS als een van de leidende media ondernemingen in Europa verder uit te bouwen.

In een gezamenlijke verklaring voegen Permira en KKR hieraan toe: '' We zijn blij dat TMG ervoor heeft gekozen om samen met ons te investeren in de nieuwe SBS groep. We denken dat TMG een uitstekende partner zal zijn en dat wij samen met Markus Tellenbach en zijn sterke management team het succes van SBS verder kunnen uitbouwen.''