Amsterdam,
15
januari
2016
|
07:30
Europe/Amsterdam

TMG kondigt strategische samenwerking met Talpa aan op gebied van radio, TV en OTT

Krachtenbundeling sluit aan bij strategie TMG om consument 24/7 van relevante content te voorzien over verschillende domeinen en via elk gewenst mediumtype

  • Door de samenwerking worden de posities van TMG en Talpa op het gebied van radio, TV en Over The Top (OTT) verder versterkt
  • De samenwerking krijgt vorm via drie initiatieven:
    • Een sterk Nederlands commercieel radiobedrijf met een uitgebreid kwalitatief aanbod;
    • Een TV-onderneming die een belangrijke strategische stap voor TMG is om positie in Nederlands TV-landschap in te nemen;
    • Een platform voor gezamenlijke ontwikkeling van OTT-aanbod
  • Als onderdeel van samenwerking doet TMG een cash-investering van 27 miljoen euro.
  • De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de bevoegde toezichthouders en advies van de betrokken medezeggenschapsraden.

TMG kondigt het voornemen aan een strategische samenwerking aan te gaan met Talpa waarmee zij haar positie op het gebied van radio, TV en OTT verder versterkt. Deze stappen van TMG sluiten aan bij de TMG strategie om met haar (journalistieke) content, sterke merken en in haar domeinen 24/7 optimaal in te spelen op de snel veranderende mediabehoeften van consumenten. Deze samenwerking past bij de doelstelling van TMG om strategische partnerships met industry leaders aan te gaan.

Op het vlak van radio wordt een onderneming opgericht waar beide partijen hun huidige radioactiviteiten in onderbrengen. Op het gebied van TV neemt TMG deel in het huidig belang van Talpa in SBS. Door de connectie met de overige activiteiten van TMG zorgt dit voor toegang tot een compleet cross-mediaal aanbod. Door de samenwerking met Talpa profiteert TMG van de creativiteit en het ondernemerschap van Talpa en het vermogen om de TMG content van woord naar beeld te brengen. Talpa heeft bovendien veel ervaring met het ontwikkelen van interactieve, digitale en cross-mediale formats. Voor Talpa zijn de kracht van TMG op het gebied van de ontwikkeling van (journalistieke) content, sterke merken en het dagelijks bereik van miljoenen consumenten van belang. Beide partijen leveren kanalen, content, expertise en management capaciteiten. Als onderdeel van de strategische samenwerking levert TMG een cash-investering van 27 miljoen euro. In de komende weken zal de principe overeenkomst die TMG en Talpa Holding hebben bereikt verder worden uitgewerkt.

Geert-Jan van der Snoek, CEO TMG over de samenwerking: “Onze strategie is helder. En wij hebben eerder gezegd dat we strategische partners gaan zoeken om deze versneld in te vullen. Door deze voorgenomen samenwerking met Talpa zetten we wederom een belangrijke stap in het realiseren van onze ambitie om de Nederlandse consument meer dan ooit op elk moment, 24/7, van relevante content te voorzien via ieder gewenst medium. Deze krachtenbundeling maakt het mogelijk om een uniek aanbod in de radiomarkt te brengen, met sterke, complementaire radiomerken. Ook zetten we een belangrijke stap in het Nederlandse TV-landschap, dat heel erg in beweging is. En verder verstevigen wij onze uitgangspositie in onze OTT ontwikkeling, wat van belang is met het oog op ons voornemen om nog dit jaar twee OTT zenders te lanceren. Dit is al met al een landmark deal voor het nieuwe TMG zoals wij dat voor ogen hebben.”

John de Mol: “Voor mij komt er met het nieuws vandaag veel samen. Als ontwikkelaar en producent van content zetten wij een stap die de positie van de radiobedrijven aanpast aan de huidige tijd. Radio vind ik het meest interessante medium dat er bestaat, het is interactief, dynamisch en altijd live en door de snelheid kan een adverteerder bij wijze van spreken binnen een uur op de radio zijn. Iedereen ziet mij wellicht als televisieman, maar mijn carrière ben ik begonnen bij de radio en dat is waar mijn hart ook nog steeds ligt. Door het verruimen van de eigendomsbeperking van de Nederlandse commerciële radio per 1 januari 2016 is de weg vrijgekomen voor de consolidatie van de radiosector en kunnen we onze droom waarmaken om een sterk radiobedrijf te creëren en de radiomerken Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica, SLAM! in een radio onderneming te laten samen gaan. Gezamenlijk bereiken we hiermee zo’n 7,3 miljoen luisteraars per week. Meer dan ooit zullen we de profielen van de verschillende stations kunnen aanscherpen, zodat ze maximaal complementair zijn en het totale bereik groter wordt.”

Sterk Nederlands radiobedrijf
Met de voorgenomen samenvoeging van Sky Radio en Radio Veronica met Radio 538 en SLAM! zet TMG haar radioactiviteiten ‘at arms length’. TMG houdt toegang tot de radioplatformen met een strategisch belang en behoudt een positie in het management van de gecombineerde onderneming. Met deze samenwerking vergroten TMG en Talpa hun mogelijkheden op het gebied van consumenten- en adverteerdersbereik. De betrokken radiozenders zijn complementair en hebben gezamenlijk een groter bereik. Dit geeft TMG veel meer mogelijkheden om adverteerders relevante consumenten te laten bereiken met de content die door alle merken van TMG wordt ontwikkeld en via de TMG platformen wordt verspreid.

Binnen de radio onderneming zal Talpa Holding een belang van 77,15% en TMG een belang van 22,85% houden. Het belang van TMG kan nog worden vergroot naar maximaal 25% indien bepaalde doelstellingen worden gehaald.

Positie in TV
De nieuw op te richten TV onderneming geeft TMG in eerste instantie de mogelijkheid om een strategisch belang van 15% te krijgen in het aandeel dat Talpa in SBS houdt. Voor TMG is dit relevant aangezien ook in de toekomst deze vorm van televisie een belangrijke rol zal blijven spelen bij het bereiken van consumenten. TMG en Talpa verwachten verder met dit strategische belang de OTT-positie te versterken vanwege de toegang tot de kennis en kunde van zowel Talpa als SBS met betrekking tot respectievelijk TV-producties en content.

OTT platform
Parallel aan de samenwerking met Talpa Holding heeft TMG het voornemen om gezamenlijk met Talpa Media content en platformen te ontwikkelen die de OTT-propositie van TMG verder zullen versterken. Dit is voor TMG van strategische waarde gezien haar plannen om nog dit jaar in ieder geval twee OTT zenders te lanceren.

In de komende maanden zal duidelijker worden welke consequenties de verschillende vormen van samenwerking tussen TMG en Talpa hebben voor de bestaande organisaties. Hiervoor wordt een zorgvuldig proces ingericht. TMG en Talpa verwachten medio tweede kwartaal hierover meer duidelijkheid te kunnen geven.

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de bevoegde toezichthouders. De betrokken ondernemingsraden zijn inmiddels ingelicht en worden om advies gevraagd.

Over Talpa Holding
Talpa Holding houdt een belang van 33% in SBS Nederland dat vier TV-zenders exploiteert: SBS6, SBS9, NET5 en Veronica. Talpa Holding is eigenaar van radiostations Radio 538 en SLAM!. Daarnaast heeft Talpa een minderheidsbelang in Radiocorp, dat de stations 100% NL en Radio 10 exploiteert.

Talpa Media, dat vroeger deel uitmaakte van Talpa Holding, is overgenomen door ITV Plc en is inmiddels een zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen ITV Studios.

 

Over Telegraaf Media Groep
Telegraaf Media Groep N.V. (TMG) is een van de grootste mediabedrijven van Nederland, met sterke merken als De Telegraaf, DFT, Telesport, Metro, Autovisie, Privé, VROUW; regionale dagbladen zoals Haarlems Dagblad en Noordhollands Dagblad; en de landelijke radiozenders Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM. Daarnaast hebben we tientallen andere merken en titels die zich richten op lokale nieuwsvoorziening, entertainment of e-commerce. Via Keesing Media Group geven we internationaal puzzelbladen en digitale puzzels uit. Onze missie is consumenten 24 uur per dag, 7 dagen per week te voorzien van hoogwaardige, gepersonaliseerde en relevante content op het gebied van nieuws, sport en entertainment, via alle denkbare distributievormen. Voor meer informatie over TMG ga naar: www.tmg.nl.