Amsterdam,
18
mei
2015
|
11:49
Europe/Amsterdam

Uitzending "Dagboek van onze helden: Commando in Mali" van start

Online serie biedt unieke inkijk in Nederlandse VN-missie in Mali

Maandag 18 mei start de uitzending Dagboek van Onze Helden: Commando in Mali. Deze 8-delige online serie biedt een unieke inkijk in de wereld van de Nederlandse militaire missie in Mali. Eén van hen, de commando, filmde zichzelf en hield een dagboek bij. ‘Commando in Mali’ laat een nooit eerder vertoond verhaal zien van commando’s middenin de actie.

In Mali zijn sinds april 2014 450 Nederlandse militairen gestationeerd voor de VN vredesmissie MINUSMA. De vredesmacht moet zorgen voor rust en regelmaat in het instabiel Afrikaanse land. Special Forces van de Nederlandse landmacht hebben ruim 12 maanden lang onafgebroken gefilmd. Er is ruim 1000 uur videodagboek beeldmateriaal verzameld, daaruit zijn 8 online afleveringen samengesteld die het verhaal van de missie door de ogen van de commando’s vertellen. Nog nooit kwam je zo dichtbij…. Voor één keer mag Nederland zien wat een commando ziet, doet en denkt, want de camera’s gaan mee.


Raketten, hinderlagen, een zelfmoordaanslag
De Nederlandse commando's zijn van groot belang voor het slagen van de missie in Mali. Ze zijn de oren en ogen van de VN en moeten in kaart brengen hoe en waar de diverse terroristische organisaties zich bewegen. De commando laat zien hoe dit in de praktijk gebeurt. Hoe ze stukje bij beetje het – voor een groot deel uit woestijn bestaande – land verkennen. Hoe ze rondrijden over eindeloze zandvlaktes en nachtelijke patrouilles uitvoeren terwijl ze steeds meer rebellen opsporen.

Maar de commando laat ook zien wat er tijdens zijn werkzaamheden op zijn pad komt, zoals het kamp dat beschoten wordt met raketten, hoe hij hulp moet verlenen aan een andere VN partner die in een hinderlaag gelopen is, hoe hij raketten onschadelijk moet maken, hoe hij moet handelen als er vlak bij hem in de buurt een zelfmoordaanslag plaatsvindt, hoe hij klaar moet staan als de apaches in actie komen en hoe hij constant alert moet blijven in een land dat in vergelijking met Afghanistan en Irak relatief rustig is, maar waar elk moment iets onverwachts kan gebeuren.

Zijn perspectief, zijn missie, zijn verhaal
De commando is een jongeman van begin dertig. Hij heeft de nodige missies op zijn naam staan. In zijn dagboek spreekt hij open en eerlijk over zijn gevoel. De passie die hij heeft voor zijn werk, maar ook dat dat in combinatie met zijn privéleven niet altijd even makkelijk is. Hij reflecteert op alle belangrijke dingen die er in Mali gebeurd zijn en schroomt niet zijn mening te geven.

Door het verhaal van de commando ziet Nederland nu ook van dichtbij wat er zich het afgelopen jaar in Mali heeft afgespeeld. Zijn verhaal geeft een extra dimensie aan de weinige nieuwsberichten die er over de missie verschenen zijn. Omdat de commando nog steeds actief is, is het in verband met de operationele veiligheid essentieel dat hij anoniem blijft. Daarom komt hij nooit herkenbaar in beeld.

Productie en vertoning
De online serie is ontwikkeld in navolging van eerdere succesvolle series Dagboek van Onze Helden (over de missie in Uruzgan) en Missie Kunduz (over de politietrainingsmissie in Kunduz). Vanaf maandag 18 mei is de nieuwe serie Dagboek van Onze Helden – Commando in Mali om 18:00 uur online te volgen via www.dagboekvanonzehelden.nl of www.telegraaf.nl, met elke maandag en vrijdag nieuwe afleveringen van 8 minuten. De serie is in opdracht van het Ministerie van Defensie geproduceerd door Telegraaf Video Media.

Frank de Horde, director Telegraaf Video Media: "De techniek en montage mag dan wel van ons zijn; de beelden en verhalen zijn van onze helden in Mali. We zijn er trots op dat we hen met TVM en Telegraaf Media Groep een platform kunnen bieden, zodat hun belangrijke werk te zien is voor een groter publiek. Dit is een verhaal wat verteld moet worden.”

Commandant der Strijdkrachten, Generaal Tom Middendorp: “Deze serie biedt een unieke inkijk in de wereld van onze special forces in Mali. De commando’s en special forces van de mariniers zijn de eenheden bij uitstek om dit soort werk uit te voeren in de meest extreme omstandigheden. Nog nooit werd dit zo dichtbij in beeld gebracht, alleen daarom al is de serie het bekijken waard!”

Over Telegraaf Video Media
Telegraaf Video Media is vanaf 2006 gestart met videoproductie en het ontwikkelingen van distributieplatformen voor video. TVM produceert voor online en broadcast diverse genres zoals video nieuws, info- en entertainment programma’s en branded video. Dit doet ze niet alleen voor eigen platformen, maar ook in opdracht van derden als commerciële en publieke omroepen.

TVM produceert onder andere videoproducties online voor Telegraaf.nl, “Vandaag de dag” voor WNL, “Kerstgroet” voor Max, “Autowereld”, “Transportwereld”, “Vaar.tv”, “Kampeer.tv”, “Van luchtkasteel tot droomhotel” en “Droom van een tweede huis” voor RTL en commercial voor BMW.

Quotes:

“Het is een soort no mans land...Niemand weet precies wat er gaande is.”

“Er gaat van alles door je hoofd… wat ga je zien, zijn er nog vijanden, hoe erg zijn de gewonden er aan toe en zijn ze nog te redden..”

“Ik heb het niet zo op dit soort plekken...voor hetzelfde geldt ligt er nog een of ander explosief in de grond.”

“Ik moet zeggen dat het hier in Mali wel echt anders is dan wat ik in Irak of Afghanistan heb gezien.”

“De sfeer was meteen gespannen. Het hele dorp liep uit en riep Allahu Akbar.”

Kijk vanaf maandag 18 mei iedere maandag en vrijdag om 18:00 naar nieuwe episodes op dagboekvanonzehelden.nl en op Youtube en volg de missie op social media. 

Telegraaf TV - http://www.dagboekvanonzehelden.nl

Facebook - http://on.fb.me/1FdRfKd

YouTube - http://youtube.com/dagboekvanonzehelden

Twitter - http://twitter.com/dagboekhelden