Amsterdam,
02
maart
2009
|
15:15
Europe/Amsterdam

Vertrouwen onder hoogopgeleiden slaat om

Een onderzoek onder 578 bezoekers van het Sp!ts Nobiles Careerevent laat een flinke omslag in vertrouwen zien onder de hoogopgeleide starters van Nederland. In vergelijking met een krappe 4 maanden geleden is het optimisme behoorlijk getemperd en denken afstudeerders langer te doen over het vinden van een baan.
In november van vorig jaar werd de stemming op de beursvloer van het careerevent gepeild met hetzelfde onderzoek. Toen dacht maar liefst 61% binnen drie maanden een baan te vinden. Dit weekend daalde dit vertrouwen naar 50%. Van de respondenten denkt 34% er nu eerder drie tot zes maanden over te doen (tegenover 24% in november 2008). Op de vraag of de economische crisis invloed heeft op de kansen op de arbeidsmarkt, antwoordt nu 44% volmondig ja. Vier maanden geleden was dit nog maar 21%. Ook op microniveau worden er economische gevolgen verwacht: 44% houdt rekening met een tegenvallend salaris (tegenover 33% vorig jaar). En waar een optimistische 39% het vorig jaar eens was met de stelling ‘Dipje in de arbeidsmarkt? Werkgevers staan nog steeds om mij te springen’, zakte dit cijfer dit weekend naar 26%. ‘Solliciteren in een spijkerbroek zit er nu niet meer in’, aldus trendwatcher Adjiedj Bakas, keynote speaker op het careerevent. ‘Werkgevers worden weer kritischer en gaan terug naar ouderwetse sollicitatietechnieken.’ Als tip gaf hij de starters mee dat investeren in netwerken loont: online én het traditionele netwerken. ‘Je kunt je ook onderscheiden door te publiceren. Dat kan heel eenvoudig dankzij internet.’ Ook economisch commentator Willem Middelkoop voorzag de aanstaande professionals van praktisch advies in zijn workshop op het event: ‘Studeer en specialiseer, krijg en houd die baan, word onmisbaar (en zoek het)bij een bank of de overheid.’ De vele duizenden bezoekers van de beurs lijken te wijzen op een shift in attitude. Studenten maken meer werk van hun toekomst. Dat was ook te merken op de Sp!ts Nobiles Masterbeurs die tegelijkertijd met het careerevent plaatsvond. In een onderzoek onder 563 bezoekers van deze beurs blijkt dat 22% zou gaan werken in plaats van doorstuderen als er geen crisis was geweest. De volgende editie van het Sp!ts Nobiles Career Event,

www.careerevent.nl, is op 29 en 30 oktober 2009. De eerstvolgende Sp!ts Nobiles Masterbeurs, www.masterbeurs.nl, voor hbo- en wo-studenten die zich willen oriënteren op een master, vindt begin volgend jaar weer plaats.