Amsterdam,
23
april
2015
|
10:52
Europe/Amsterdam

Werkend Nederland positief over arbeidsmarkt

Voor het eerst in jaren zijn werknemers positiever over de kansen op een andere baan. In 2013 dacht nog 72% dat het moeilijker was een andere baan te vinden dan een jaar ervoor. Nu is dat percentage geslonken tot 48%. Dit blijkt uit de recente cijfers van het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) 2015.

Werknemers zien kansen
Werkend Nederland is positiever gestemd dan de afgelopen jaren met betrekking tot het vinden van een andere baan. Het aantal mensen dat het somber inzag is gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Ook het aantal mensen dat denkt dat het makkelijker is om van baan te veranderen t.o.v. een jaar eerder is gestegen, van 3% naar 8%. Dit laatste lijkt weinig, maar het is een cruciale omslag t.o.v. eerdere metingen, waar de trend steeds negatiever werd.

Figuur 1: Vraag “Is het voor mensen zoals u in de huidige economische situatie makkelijker of moeilijker om van baan te veranderen, als u dat vergelijkt met vorig jaar?”

  2015 2013 2012 2011 2010
Nu (veel) makkelijker 8% 3% 3% 8% 4%
Geen verschil 43% 26% 28% 41% 39%
Nu (veel) moeilijker 48% 72% 69% 52% 58%

Mannen, jongeren en hoogopgeleiden positiever
Mannen en jongeren zijn positiever gestemd dan vrouwen en ouderen. Hoger opgeleiden zijn ook duidelijk optimistischer dan minder hoog opgeleiden. In een groot aantal sectoren is men nu veel gunstiger gestemd met uitzondering van Gezondheidszorg/Welzijn, Horeca, Onderwijs en Wetenschap. De sector ICT/Automatisering ziet de toekomst het meest zonnig tegemoet. Ook de jongeren (scholieren, studenten, Starters en Young Professionals) schatten in dat het vinden van een nieuwe baan nu makkelijker is dan voorgaande jaren.

Actief zoekgedrag en latent werkzoekenden
Opmerkelijk is dat het aantal mensen dat open staat voor een nieuw baan is afgenomen van 79% naar 71% ten opzichte van twee jaar geleden. Hiervan is slechts een klein deel (14%) actief op zoek naar een nieuwe baan. Zij bezoeken vooral de vacaturesites en Linkedin. Het overgrote deel (57%) is echter latent op zoek. Hier moet rekening mee worden gehouden bij het werven van personeel. Latent werkzoekenden kunnen het beste bereikt worden via reguliere media waar deze werknemers verrast kunnen worden met een interessante job.

De meest gelezen printtitel onder latent werkzoekenden is de zaterdageditie van De Telegraaf die wekelijks 696.000 latent werkzoekenden bereikt. Het AD (zaterdageditie) en Metro volgen op een tweede en derde plaats. De latent werkzoekenden zijn online het meest te vinden op Facebook (vier miljoen), gevolgd door Telegraaf.nl , waar maandelijks 41% van de latent werkzoekenden komt.

Wilt u meer doelgroepinformatie per branche? Download dan de drie infographics via www.tmg.nl/infographics-noa-2015

Voor meer algemene informatie over het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) 2015, ga naar www.tmg.nl/noa2015 of www.noa-onderzoek.nl


Bookmark and Share
Klik voor grote versie
infographic

Bookmark and Share
Klik voor grote versie
infographic

Bookmark and Share
Klik voor grote versie
infographic