Amsterdam,
09
maart
2012
|
16:52
Europe/Amsterdam

Wie stoot in 2013 Rabobank van de troon?

Volgens zakelijk Nederland blijft Rabobank het beste bedrijf van Nederland. Net als in 2011 laat de coöperatieve bank een uitstekende indruk achter bij ondernemers, managers en directeuren.

Dit blijkt uit de Corporate Image Barometer, het jaarlijkse reputatieonderzoek van Telegraaf Media Nederland en Elsevier Media. Dit onderzoek, uitgevoerd door Intomart GfK, biedt inzicht in het imago van bedrijven en overheidsinstanties onder 600 zakelijke beslissers.
KPN heeft haar positie in de top 10 niet kunnen behouden in 2012. De hack van webmail accounts en tegenvallende resultaten hebben het imago van KPN wellicht geen goed gedaan. Vodafone, nieuw in de top 10, rapporteerde als één van de weinige telecomaanbieders een omzetgroei en dat heeft zijn weerslag op het imago.

Top 10 bedrijven met beste imago
1.Rabobank71%
2.Microsoft67%
3.Shell66%
4.Canon57%
5.Philips56%
6.HP56%
7.Siemens50%
8.KLM - Air France50%
9.Vodafone50%
10.DHL50%

 Bron: Intomart GfK, maart 2012
De winstupdates van Shell, de nummer 3 in de top 10, zijn niet onopgemerkt gebleven bij zakelijk Nederland. De oliemaatschappij behaalt de hoogste score op winstgevendheid, één van de acht imago aspecten uit het onderzoek.

Naast technologiebedrijven als Canon en Microsoft vindt zakelijk Nederland meerdere financiële instellingen uitblinken op innovatie. Alex, LeasePlan Bank, Triodos en ASN kunnen rekenen op een plek in de top 10. Naast de positieve beoordeling op innovatie worden Triodos en ASN ook gezien als de meest maatschappelijk verantwoorde ondernemingen.

Zakelijke beslissers hebben de meest positieve verwachtingen over de toekomst van Microsoft en Shell. Ook diverse advocatenkantoren waaronder Nauta Dutilh en Loyens & Loeff gaan een zeer positieve toekomst tegemoet.

Uit de Corporate Image Barometer blijkt verder dat de reputatie van overheidsinstanties achterblijft op het imago van het bedrijfsleven. Gemiddeld krijgt een overheidsinstantie van 28% van de managers en ondernemers een goed of uitstekend oordeel. Voor het bedrijfsleven ligt dit percentage op 31%. Wordt er alleen gekeken naar de departementen dan krijgen zij gemiddeld van 24% van de zakelijke beslissers een goede/uitstekende beoordeling. Het ministerie van Financiën is een positieve uitzondering met een score van 34%. De rol van minister De Jager in de schuldencrisis kan waarschijnlijk op waardering rekenen.

Meer informatie over de Corporate Image Barometer 2012.